İnsanoğlu sağlık ve teknoloji konusunda sürekli bitmek bilmeyen bir arayış ve araştırma içerisinde olmuştur ve geliştirilen teknolojik ürünlerin sağlığa zarar vermeyen özellikte olması gerektiğini talep etmiştir. Yemek yeme ihtiyacı sadece açlıktan dolayı olmadığı gibi, ışığa olan ihtiyacımız da sadece aydınlatma amaçlı değildir. Aydınlatma konusunda ihtiyaç duyduğumuz asıl şey sağlıklı bir aydınlatma olmasıdır ve bu özellik şimdiden geleceğin yeni trendleri arasında yerini almıştır. Konu sağlıklı bir aydınlatma olduğunda ise, full-spectrum teknolojisinin önemini vurgulamak gerekir. Full-spectrum teknolojisi demek sağlıklı aydınlatılmış ortam demektir.
Ne derler bilirsiniz, doğal olan sağlıklıdır. Bu söylem genellikle diyet ve sağlık grubu tarafından çokça zikredilir ve aslında çok da doğru bir ifadedir. Uzakdoğu felsefesi ile aynı çizgide olan bir söylemdir aynı zamanda da modern bilim tarafından da test edilmiştir. Aynı kural LED aydınlatma için de geçerlidir diyebiliriz.
2014 yılında full spectrum ışık alanında çalışmalarımızı yoğunlaştırdık ve endüstriyel ışık ile insan odaklı ışığı karşılaştırdığımızda da çok daha iyi anladık ki, doğal ışık, yapay ışıktan daha iyi bir ışık kaynağıdır.
Binlerce yıl boyunca insanoğlu sadece gün doğumundan, gün batımına kadar süren bir iş hayatı sürdürmüşlerdir. Endüstriyel yapay aydınlatma ise sadece son 200 yıldır hayatımızın içerisindedir.
Güneş ışığının insan üzerinde çok derin etkileri olduğu tartışılmaz bir konudur. Güneş ışığına yakın bir ışığa maruz kaldığımızda görsel duyularımız, sirkadiyen ritmimiz ve ruh halimizin daha iyi olduğu gözlemlenmektedir. Bu da bize full-spectrum teknolojisinin sağlıklı bir aydınlatma açısından çok önemli olduğunu anlatmaktadır.
Şimdi dilerseniz full-spectrum aydınlatmanın sağlık için önemini biraz daha detaylandıralım. Öncelikle full-spectrum COB ile klasik LED arasında üç temel fark vardır.
Birincisi normal LED teknolojisinde mavi ışık oranı Güneş ışığına nazaran çok çok yüksektir. Kısa dalga boylu mavi ışığın insan gözünün maküler bölgesine ulaşabileceği ve hasara neden olabileceği bilinmektedir. Yüksek oranlı mavi ışık içeren LED aydınlatmaya uzun süre maruz kalmak insan gözünü etkileyebileceği, hatta patolojik değişikliklere neden olabileceği bilinmektedir. Buna ek olarak, vücudun melatonin hormonu salgılamasının uyku üzerinde önemli bir etkisi vardır. Ne kadar çok melatonin salgılanırsa o kadar derin ve kaliteli bir uyku demektir. Yatmadan önce çok fazla mavi ışığa maruz kalınması melatonin salgılanmasını engeller, uykusuzluğa neden olur ve uyku kalitesini düşürür.
Diğer bir konu da mavi ışık ile yeşil ışık spektrumu arasında 480nm’ye yakın zayıf spektral sürekliliğe sahip dalgalar arası çukur söz konusudur. Bu da sıradan LED teknolojisinde, ışığın bu kısımlarının iletmesinde bir zayıflığa yol açar. Bu tarz bir ışığın olduğu ortamda uzun süre kalındığında görsel algımızda ve renkleri doğru algılama konusunda bir atalet oluşacaktır.
Öte yandan full spektrumlu COB, spektrumdaki mavi ışığı keser ve 480nm bandındaki eksik ışık bileşenini mümkün olduğunca telafi eder. Spektrum daha pürüzsüz ve kesintisizdir, Güneş ışığına daha yakındır. İnsanın bilişsel renk alışkanlıkları ile de çok daha uyumludur.
Ayrıca full-spectrum LED, görülebilen ışığın kızılötesi ve ultraviyole kısmı hariç tüm spektrumu kapsaması gerektiğini de ilave etmemiz gerekir. Bu nedenle, full-spektrum teknolojisi demek, Güneş ışınlarının birebir aynısıdır anlamına gelmez. Bilimsel çalışmalar yaparken ve ürün geliştirirken de kızılötesi ve ultraviyole ışınların insan üzerindeki zararları da göz önünde bulundurarak doğru bir tercih yapmamız gerekiyor.
Son olarak full-spectrum LED yüksek renk doygunluğuna sahip gerçek renkleri sunabilen yüksek CRI değerlerde bir COB Led’dir. Evercore full-spectrum COB, sahip olduğu Ra > 98, Rf > 95 ve Rg 102 değerleriyle Güneş ışığına çok yakın değerlerde bir aydınlatma sağlayabilmektedir ve objelerin gerçek renklerini yansıtabilmektedir.